API

Wat is een API of Application Programming Interface?

Een API is een set aan definities waarmee softwareprogramma’s onderling kunnen communiceren. Het dient als een interface tussen verschillende softwareapplicaties waardoor de gebruikte code automatisch elkaar toegang tot informatie en/of functionaliteit geeft, zonder dat ontwikkelaars hoeven te weten hoe het andere programma exact werkt. API’s bestaan voor (web)applicaties, softwarebibiliotheken en besturingssystemen en kunnen voor allerlei doeleinden worden ingezet. Zo gebruikt een besturingssysteem een API om softwareprogramma’s in de gelegenheid te stellen om bijvoorbeeld te kunnen printen en kun je via een API van een internetapplicatie bijvoorbeeld teksten, foto’s en video over de hele wereld binnenhalen en/of versturen.

Het leuke van een API is dat deze niet voor een gebruiker van een softwarepakket of bezoeker van een website zichtbaar is. De API werkt op de achtergrond en doet daar geruisloos zijn werk door met andere softwareprogrammatuur of het besturingssysteem te communiceren over hetgeen jij op dat moment in de software aan het doen bent. Voor developers is het ook een groot voordeel dat je door gebruik van API’s software niet vanaf de grond af opnieuw hoeft op te bouwen, aangezien je functies kunt aanroepen in plaats van ze zelf te programmeren.

Eigen API ontwikkelen?

U kunt gebruikmaken van API koppelingen van andere partijen maar u kunt natuurlijk ook zelf een API aanbieden. Vele van onze klanten hebben zelf ook een API. Voor intern of extern gebruik kan het van grote meerwaarde zijn voor uw product om een API aan te bieden. Wij ontwikkelen zogenaamde REST API’s. Dit staat voor een Representational State Transfer Application Programming Interface. Dit is een standaard waarmee op een efficiënte en duidelijke manier een API ontwikkeld kan worden die gemakkelijk is ins gebruik. Een RESTful API wordt steeds meer gebruikt, elke moderne API is tegenwoordige een API die op deze manier werkt.

Een dergelijke API maakt een duidelijk onderscheid tussen diverse acties zoals:

data ophalen (GET)
data toevoegen (POST)
data bewerken (PUT)
data verwijderen (DELETE)

Koppelen met een API

Firmware heeft heel wat ervaring met het koppelen en aanspreken van externe API’s.
Heeft u zelf een API die gekoppeld moet worden? Neem gerust contact op. Door onze ruime ervaring is voor ons een nieuwe API koppeling gebruiken geen enkel probleem.

Meer info?

Heeft u een aantal nieuwe functies die u wilt toevoegen aan uw huidig systeem? Of wenst u samen met onze software architecten een systeem op maat te ontwikkelen? Maak vrijblijvend een afspraak zodat we elkaar beter kunnen leren kennen.

Onze Microsoft Office Hero’s luisteren graag naar uw dagelijkse uitdagingen en zorgen.

Heeft u interesse in onze diensten? 
Of wenst u meer informatie te ontvangen?

*
*
*
Uw bericht werd verzonden! Danku om ons te contacteren.
Oeps, niet alle velden werden correct ingevuld! Bekijk de gemarkeerde velden hierboven om de fout(en) vast te stellen.