Bij FIRMWARE hanteren we het Agile Scrum principe om onze klanten te helpen. Maar wat betekent Agile Scrum precies? Scrum is een term uit de rugbysport waarbij spelers in een grote groep de bal naar voren proberen te duwen. De term Scrum in de softwareontwikkeling verwijst echter naar een Agile ontwikkelingsmethodiek.
Agile Scrum is een simpel raamwerk voor softwareontwikkeling waarbij het team en het product centraal staan. Agile Scrum bestaat uit een aantal vaste activiteiten en rollen, maar het belangrijkste gegeven van Agile Scrum is dat het team ‘self-managing’ is. Een scrum master is dus geen projectmanager, maar een facilitator.
Het werk wordt verdeeld in korte sprints (iteraties). Elke sprint heeft een relatief korte tijdsduur, idealiter tussen de twee en de vier weken. Het doel van elke sprint is om een potentieel verkoopbaar product op te leveren. Dat wil zeggen dat het product na elke sprint volledig getest moet zijn en alle features correct moeten functioneren.
Scrum bestaat uit 3 rollen: de product owner, de scrum master en het team.
Scrum bevat 3 objecten die tijdens het ontwikkelingsproces gebruikt worden: product backlog, sprint backlog en burndown chart.
Al onze teams werken vandaag op een zo wendbaar mogelijke manier (‘agile’ genoemd). Om de twee weken moet er worden opgeleverd en dit in constante dialoog met de verschillende belanghebbenden. Het grote voordeel aan korte cycli is dat je snel kan vooruit gaan en – minstens even belangrijk – dat je super snel van richting kan veranderen als dat nodig blijkt. Een bedrijf als Google doet dat ook, net zoals elke start-up. In se komt het er op neer dat ook onze IT’ers zich de start-up mentaliteit eigen moeten maken.
De tijd van de jarenlange projecten met deliverables die mijlenver verwijderd zijn en waarbij je na zoveel tijd moet constateren dat de context veranderd is en dat je dus verkeerd bezig bent, ligt achter ons. De wereld is veranderd. De ‘agile’ manier van werken zorgt er vooral voor dat opleveringscycli drastisch kunnen worden ingekort, dat projecten in kleine en behapbare stukjes worden verdeeld en dat er kan worden getest en gediscussieerd over wat er wordt opgeleverd.
Onze leuze is niet voor niets agil’it, waarbij ‘it’ als werkwoord staat. Met JIRA rollen we nu ook een toepassing uit die de transparantie en de communicatie bij onze nieuwe manier van werken moet verbeteren. JIRA maakt het mogelijk om projecten te centraliseren, van nabij op te volgen en te tracken. Het is een geweldige tool voor ‘agile’ management.