Onze Blog

0

Naar jaarlijkse traditie mocht een bezoek aan Cebit niet ontbreken. Maar toch was het dit jaar totaal iets anders. In tegenstelling tot andere jaren, was het concept totaal omgegooid. Van een grote, traditionele beurs, waar bijna de totale Hannover Messe gebruikt werd, naar een technologisch festival. Enkel maar de paviljoens van de Hannover Messe werden gebruikt, en overal tussen waren er ook activiteiten. De jeugd smulde ervan. Van optredens, tot een reuzenrad, tot dinner in the sky bij IBM. Maar voor de professionals was er nog altijd voldoende redenen om langs te komen.

Maar dit is natuurlijk niet de voornaamste reden waarom we gaan. Buiten het rondkuieren op de beurs en de standen bezoeken, heb je natuurlijk ook de kans om bij te leren van unieke mensen uit de IT wereld.

Deze kans hebben we niet laten liggen. Er was een zeer mooie voordracht van PWC betreffende de Block Chain technologie. Iedereen kent deze technologie van onder andere de crypto munten zoals BitCoin. Maar het is veel meer dan dat. Deze technologie is ontwikkeld om vertrouwen te creëren in een decentrale omgeving, waar er geen vertrouwen is. Dat vertrouwen wordt afgedwongen door alle controles en de code in de blockchain. Zo komt iedereen het zelfde resultaat uit, en wordt het vertrouwen afgedwongen. In deze sessie kregen we eerst een korte uitleg, en zie je de samenvatting in deze slide.

Vervolgens hebben we een oefening gedaan, waar de groep onderverdeeld werd in meerdere teams. Dit waren de blokken van de ketting. Zo hebben we de blockchain technologie aan den lijve ondervonden, mits we deze gedaan hebben op papier. Zelf de controles gedaan, met als eindresultaat dat iedereen op het einde van de sessie, hetzelfde resultaat uit kwam, zoals in de technologie. Hieronder vindt u een voorbeeld van het spelbord. En de controlebladen.

Facebook was dit jaar ook goed vertegenwoordigd met hun nieuwe producten. Op deze manier zie je eens in het echte leven, dat Facebook ook meer is dan sociale media. Maar ook serieus investeert in nieuwe technologieën.

De sessie van Perino betreffende augmented reality was zeer interessant. De manier waarop we communiceren en samenwerken van op afstand is in een 10-tal jaar totaal anders geworden. Met augmented reality kan een ‘professional’ hulp bieden van op afstand, letterlijk vanuit zijn eigen bureau, tot de andere kant van de wereld. De persoon die hulp krijgt kan zo met een Virtual Reality bril meekijken hoe hij bijvoorbeeld een stuk moet vervangen van een specifieke motor. Of kan een dokter uitleggen aan een andere dokter waar hij moet snijden, enzoverder.
De uitdagingen waar ze nu nog voor staan, zijn onder andere de batterijen van zo een bril. Deze zijn zeer snel uitgeput. Anderzijds is er ook nog het gebruiksgemak. Gans de tijd met zo een bril, kan zeer lastig zijn. En de zwaarste uitdaging, is de grootte van de files. Zo een files zijn soms giga bytes groot, en moeten bijna real time kunnen afgespeeld worden.
Perinno is er van overtuigd dat deze zaken binnen de kortste keren worden opgelost.

Vervolgens hebben we bij IBM een sessie bijgewoond betreffende hoe Artificiële intelligentie kan bijdragen in de omgang met Big Data. In de diverse bedrijfstakken, kan dit toegepast worden. Enkele voorbeelden:

– In de staat Michigan hebben ze een project met deelfietsen. Dit was een enorm succes, maar ze hadden continue fietsen te kort. Op basis van alle data, van weer, activiteiten, dag van de week, en zo veel meer parameters. Hebben ze berekend wanneer en hoeveel er op welke locatie fietsen moeten staan. Zo hebben ze veel minder fietsen moeten aankopen, en werd iedere fiets optimaal benut.
– Anderzijds was er een proefproject van een universiteit uit Engeland, die op basis van alle Twitter berichten een routine heeft losgelaten om de emoties te kunnen halen uit berichten betreffende de verkiezingen. Zo hebben ze geprobeerd de verkiezingen te voorspellen.