Onze Blog

0

IT-trends 2015-2016

Naar jaarlijkse gewoonte brengt uitgeverij Minoc Media Services het ICT-Jaarboek uit, dé referentie op het vlak van zakelijke IT. Firmware geeft u een overzicht van de belangrijkste IT-trends en -inzichten in de software-wereld voor 2015-2016. Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 1.000 zakelijke IT-gebruikers in Belgische organisaties.

Trend 1 – Document management meest gebruikte bedrijfssoftware

De traditionele OS- en Office-toepassingen worden nog steeds het frequentst gebruikt als bedrijfssoftware. Bijna 90% van de bedrijven gebruikt Windows als Operating System. Bij de andere bedrijfssoftware valt de opmars van document management op. Reeds 38% van de bedrijven gebruikt document management en daarmee steekt het de pure softwaretoepassing CRM (32%) voorbij. Ook ERP (33%) is in de meeste bedrijven prominent aanwezig en bedrijven gaan er ook verder in investeren. De meeste investeringen gaan echt naar besturingssystemen en Office in het kader van een algemene upgrade van het pc-park.

Trend 2 – Windows 7 zorgt voor hoogste tevredenheid

Windows 7 blijft veruit het belangrijkste besturingssysteem in bedrijven. Windows 8 breekt daarentegen veel trager door, zeker bij grote bedrijven. Met een daling van 18% naar 11% valt Windows XP dit jaar fors terug. Windows 7 kan nog steeds op de grootste tevredenheid rekenen qua besturingssystemen. Benieuwd of Windows 10 hier verandering kan in brengen…

Trend 3 – Ruim 1 op 4 bedrijven gebruikt Business Intelligence & Analytics

Ruim één op vier bedrijven in België gebruikt Business Intelligence & Analytics. Inzake rapportering en analyse is Microsoft opnieuw de grootste speler. De tevreden over Microsoft is ook in Business Intelligence & Analytics het hoogt. Bedrijven zijn opvallend genoeg het meest tevreden over Microsoft. Ze halen een cijfer van 7,3 op 10.

Trend 4 – Op maat gemaakte CRM-softwarepakketten in de lift

In de wereld van CRM-software (Customer Relationship Management) blijft Microsoft marktleider, en dit vooral bij KMO’s. Zowel bij kleine, middelgrote als grote ondernemingen zitten de op maat gemaakte CRM-pakketten in de lift. Microsoft kent de meest tevreden gebruikers, al doen de op maat gemaakte pakketten het inzake tevredenheid ook beter dan gemiddeld.

Trend 5 – Microsoft als ERP-leverancier leider in KMO’s

Zoals bij CRM-software, is Microsoft als ERP-leverancier ook goed ingeburgerd bij KMO’s. ERP-software heeft, deels door de complexiteit van dergelijke projecten, een lagere tevredenheid dan de meeste andere bedrijfssoftware. Niettegenstaande scoren Microsoft en op maat ontwikkelde ERP-leveranciers wel goed.

Trend 6 – Microsoft grootste speler voor content management

Content management wordt in dit onderzoek zeer ruim bekeken: van documentbeheer tot het beheren van websites. Door de brede visie zitten er veel verschillende partijen in deze analyse: typische enterprise content software-leveranciers, specialisten in Web content management tot Open Source partijen. Hoewel dit een zeer gefragmenteerde markt is, is Microsoft (met Sharepoint) de grootste speler. Net als in sommige andere softwarecategorieën doet Microsoft het best met een tevredenheidsscore van 7,2 op 10.