Onze Blog

0

Microsoft Access in een multi-user omgeving

Misvattingen Microsoft Access

Een van de grootste misvattingen over Microsoft Access is dat het geen complexiteit aan kan en het niet goed werkt in een multi-user omgeving. Tijd om komaf te maken met deze misvattingen in deze blog.

Geert, de zaakvoerder van Firmware aan het woord:

“Ik werk al met MS Access sinds versie 2.0 in de jaren 1990. Ik heb gezien hoe Access door verschillende upgrades en transformaties gegaan is. Ik heb ook veel ervaring met SQL. Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat bij veel van mijn klanten (+/ 50 KMO’s) Microsoft Access in een multi-user omgeving zeer goed fungeert. En zoals elke andere omgeving moet dit correct beheerd worden. Er zijn ‘best practice’ protocollen voor het gebruik van MS Access, zoals er ook ‘best practice’ protocollen zijn voor andere database-software zoals SAP, Navision, Exact,…”

De ‘best practice’ protocollen met betrekking tot Microsoft Access worden gedefinieerd door Microsoft. Als volgende zaken goed worden aangepakt, zal MS Access zeer goed functioneren in een omgeving met meerdere gebruikers.

Voordelen Microsoft Access

Afgezien van de hierboven genoemde technische overwegingen, willen we er nog enkele andere opmerkingen aan toevoegen.

MS Access in een online omgeving

MS Access in een online omgeving laten draaien is zeker mogelijk. Dit kan je bekomen door de applicatie te benaderen via Remote Dekstop, hierbij merk je niet dat je uw applicatie van op afstand gebruikt. Een andere mogelijkheid is om een VPN te activeren tussen uw PC en de server. Let wel op, want hiervoor moet er bij de programmatie extra aandacht besteed worden aan het ophalen van de data.

Grote flexibiliteit met Access

Ondanks enkele misvattingen, blijft Access sterk overeind staan. Het blijft de best verkochte desktop softwareapplicatie op de markt, en met een zeer goede reden. MS Access beschikt veruit over de grootste flexibiliteit wat ontwikkelen betreft dan andere applicaties. MS Access maakt het mogelijk om veel sneller te schakelen. Microsoft Access integreert heel goed met Excel, Outlook, SQL Server en andere softwareproducten. Eindgebruikers kunnen leren hoe ze basiselementen aanmaken in Access (zoals het schrijven van eigen rapporten, query’s,…).

MS Access is in staat om aan alle eisen te voldoen aangaande:

  1. Complexe data input schermen die nodig zijn om verschillende tabellen te verzamelen
  2. Complexe rapportering schrijven die nodig zijn om verschillende rapporten te genereren uit vele tabellen
  3. Complexe zoekmogelijkheden (query’s) die nodig zijn om een grote hoeveelheid te verwerken
  4. Groot volume van het netwerkverkeer dat nodig is om een multi-user omgeving met een grote hoeveelheid data te beheren

Besluit

MS Access is in veel organisaties ondergewaardeerd en onderbenut. Dit is echt jammer want het is een kostbare fout om een product te negeren simpelweg omdat er misvattingen over bestaan. Omdat MS Access zoveel sneller ontwikkeld wordt dan andere front-end applicaties, is het een zeer kostenefficiënte oplossing voor de behoefte van grote aantallen gegevenswerking. Niet alleen dat, MS Access is een fantastische tool die mee evolueert met uw onderneming en het data management ervan. Dat is dynamisch. Dat is het altijd al zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Omdat data dynamisch is, is het vinden van een data processing tool die flexibel is, noodzakelijk. MS Access is uiterst flexibel. Het kan meegroeien en veranderen met de behoeften van uw organisatie.