Microsoft heeft voor de eerste keer het event “Microsoft Business Applications Summit” gehost. Het event had een sterke focus op het vereenvoudigen en automatiseren van bedrijfsprocessen door middel van hun nieuw Power platform met PowerApps, Flow en Power BI als applicaties. De basis van dit platform wordt voorzien door Microsoft Azure.
Microsoft Power Platform
Veel bedrijven gebruiken nu verschillende applicaties om hun bedrijfsprocessen te beheren. Zo kan je voor CRM gebruikmaken van Salesforce, supporttickets opvolgen kan dan weer met Zendesk en voor de boekhouding Exact Online… Het nadeel hiervan is dat de data verspreid leeft in hun eigen datasilo waardoor je steeds maar een fragment ziet van het geheel wanneer je analyses uitvoert in elke applicatie. Daarnaast voldoen deze applicaties nooit 100% aan uw noden en is een extensie in de vorm van een maattoepassing nog steeds de beste keuze om de “last mile” in de digitale transformatie af te leggen. Je kan dit probleem zelf proberen oplossen door synchronisaties op te zetten tussen de verschillende applicaties met enkele grote nadelen:
Apps verdeeld over het bedrijf
Daar wil Microsoft een antwoord op bieden door te streven naar een (Power) dataplatform waar de data slechts een keer bestaan. Voor nieuwe applicaties kan je gebruikmaken van de Common Data service om de data te bewaren maar de meeste bedrijven hebben lokaal of in de Cloud al heel wat data zitten. Deze kunnen echter benaderd worden via een “Connector” en momenteel beschikt het platform reeds over meer dan 230 connectoren om met verschillende andere applicaties te linken.
Integratie mogelijkheden
Ook wil Microsoft inzetten op 4 belangrijke pijlers binnen bedrijven en zo een digitale feedback loop te creëren.
De digitale feedback loop gaat over het terug samenbrengen van de data. Geen datasilo’s, 1 overzicht, 1 bedrijf.
Dit kan je bekomen door eerst de data samen te brengen en zo te zorgen voor 1 overzicht op uw prospecten, klanten, producten,… Hierna kan je er Power BI op loslaten om zo alle gegevens op een uniforme manier te analyseren. De reden waarom Microsoft hier nu een groot punt van maakt is voor de derde stap in de digitale transformatie en dat is AI of Artificiële Intelligentie, want deze technologie staat op valt met kwalitatieve data.
De digitale feedback loop
Zoals hierboven al aangehaald bestaat het Power Platform uit 3 applicaties die ons moeten helpen om onze digitale transformatie tot een goed einde te brengen. We overlopen ze even hieronder.
Microsoft PowerApps is een applicatieplatform die ons in staat stelt om op een eenvoudige manier extensie applicaties te bouwen. Hierbij kan je gebruik maken van je eigen lokale data, data in de Cloud of een nieuwe database opzetten in de Common Data service. Enkele voorbeeld applicaties die je zou kunnen bouwen:
Mocht je deze applicaties moeten ontwikkelen zonder deze tool, spreek je over een termijn van maanden. Met deze tool bouw je ze in dagen. Alleen al de toegang tot uw eigen data is al een uitdaging, hiervoor zou je zelf een API moeten voorzien met authenticatie om de data toegankelijk te maken. Via de On-premises data gateway is dit binnen het uur opgezet en kan je kiezen om de data versleuteld over het internet te sturen.
Dit klinkt allemaal veel belovend daarom dat ik dit zelf ook eens getest heb om een out of office applicatie te maken welke gelinkt is aan mijn Office 365 account. Hieronder het resultaat op mijn iPhone en in de browser:
PowerApps voorbeeld
Met Microsoft Flow maak je geautomatiseerde werkstromen tussen verschillende apps en services zoals het ontvangen van meldingen, uploaden van bestanden, verzamelen van gegevens,… Microsoft biedt al heel wat sjablonen aan op hun website en als je daar eens door scrolt heb al een goed beeld van de mogelijkheden:
Sjablonen van Flow
Ook dit heb ik zelf eens getest, ik wil een email ontvangen als er iemand in ons ERP systeem een nieuwe contactpersoon aanmaakt. De uitdaging hierbij is dat het gaat over een SQL Server database die hier op onze eigen server draait. Via de On-premises data gateway is dit snel en veilig opgezet. Je kan hieronder de configuratie in Flow zien en de mail die ik ontvangen met de informatie van de contactpersoon:
Voorbeeld van een Flow
Power BI is een Business Intelligence-tool van Microsoft om gegevens makkelijk inzichtelijk te maken en weer te geven op ieder device. De tool bestaat nu al 4 jaar en elke maand is er een update met tientallen nieuwe features en momenteel heeft de tool meer dan 500.000 actieve gebruikers die wekelijks hun rapporten consulteren. Tijdens de voorstelling van Power BI op het event werd er ook gesproken over de focus van de toekomstige BI en deze zijn:
Ook wanneer je heel veel data hebt kan je een oplossing bouwen met Power BI want volgende mogelijkheden zijn nu toegevoegd:
De bedoeling van Microsoft hier is om van Power BI de PowerPoint te maken van data, zodat de opstap voor Office gebruikers zo klein mogelijk is. Daarom heb je nu ook de mogelijkheid om:
Het meest futuristische onderdeel van Power BI is natuurlijk artificiële intelligentie met enkele features die binnen enkele maanden beschikbaar zijn:
Power BI geeft voorgestelde vragen welke je kan aanpassen om extra filters toe te passen.
Integratie van cognitieve services
Zo te zien heeft Microsoft een heel mooi platform afgeleverd om onze productiviteit een boost te geven en onze Firmware slogan alle eer aan te doen:
Niet harder maar efficiënter werken dankzij Microsoft Office.
De trend is duidelijk om niet alles zelf opnieuw te ontwikkelen maar verder te bouwen op hun platform op een eenvoudige, snelle en veilige manier. Ik kan mij wel voorstellen dat het voor een KMO moeilijk is om alle nieuwe mogelijkheden op de voet te volgen en te implementeren. Daarom kan je steeds beroep doen op onze expertise in de verschillende software domeinen om te zien waar wij een meerwaarde voor u kunnen creëren.