Onze Blog

0

FIRMWARE informeert…

De voorlaatste nieuwsbrief van dit jaar is al een feit. De topics die we in deze nieuwsbrief behandelen zijn: de wijzigingen in de KMO-portefeuille, het automatiseren van uw productieproces via PLC’s en een extra tip over de zoomfunctie in Access.

Neem zeker ook eens een kijkje op onze Facebook pagina of ons Twitter account. Zo blijft u op de hoogte van de nieuwste updates, tips en blogs.

Wijzigingen KMO-portefeuille

“Bedrijven mogen zelf kiezen waarop ze inzetten voor externe hulp.” Met deze quote van Minister Muyters werden de wijzigingen in de KMO-portefeuille deze week officieel aangekondigd. De omschakeling naar de vereenvoudigde, transparante KMO-portefeuille start op 1 april 2016 waarbij er één budget voorzien wordt voor zowelopleiding en/of advies. Het bedrijf kiest dus met andere woorden zélf waar het de extra middelen wilt op inzitten.

Kleine ondernemingen (< 50 werknemers) krijgen 40% steun via subsidies voor een maximum bedrag van €10.000 per jaar. Middelgrote ondernemingen (< 200 werknemers) krijgen 30% steun via subsidies voor een maximum bedrag van €15.000 per jaar. De aanvraag zal zonder een dossieraanvraag afgehandeld kunnen worden. Via een geautomatiseerde applicatie op de vernieuwde website, kunnen bedrijvenvanaf 1 april 2016 inloggen met hun bedrijfsgegevens. Daarbij duiden ze aan of ze kiezen voor een opleiding of voor advies. Ze geven het totale bedrag in, kiezen de dienstverlener en kunnen onmiddellijk de storting uitvoeren.

Als erkend dienstverlener van opleidingen, zal er voor FIRMWARE niet zoveel veranderen. Als dienstverlener dienen we vanaf 1 april 2016 niet elk project meer goed te keuren, maar zullen we enkel moeten reageren bij een foutieve aanvraag.

Meer info vindt u op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.


Automatiseren productieproces via PLC’s

FIRMWARE heeft software connector ontwikkeld tussen PLC-systemen en een ERP. Dit zorgt voor een vlottere automatisering en logging van het productieproces (tot 200 keer sneller).

Wat is een PLC?

Een PLC, afkorting van “programmable logic controller” of “programmeerbare logische controller”, is een digitale computer die gebruikt wordt voor de automatisering van typisch industriële, elektromechanische processen, zoals de controle van machines.

PLC’s kunnen toegepast worden in verschillende industrieënPLC’s zijn ontworpen voor meerdere arrangementen van digitale en analoge in- en uitgangen zoals:

  • Uitgebreid temperatuurbereik
  • Afweer tegen elektrisch ruis
  • Weerstand tegen trillingen en impact

PLC is een voorbeeld van een “hard, real-time” systeem waarbij de outputresultaten geproduceerd moeten worden als respons op de inputvoorwaarden, en dit binnen een bepaalde tijd. PLC’s lezen gegevens uit zoals eindschakelaars, analoge gemeten variabelen (temperatuur, luchtdruk, water en gewicht) en de posities van complexe positioneringssystemen.

Loggen van PLC’s: van ‘polling’ naar ‘subscriptions’

De oude opstelling werkt volgens de ‘polling’ methode, waarbij sensoren zoals gewicht en temperatuur in verbinding staan met een PLC. Daarbij wordt er om de 2 seconden een vraag naar de PLC gestuurd om alle sensoren opnieuw uit te lezen, ook al is de waarde van de PLC’s niet veranderd. Dit proces zorgt voor de nodige (over)belasting van de PLC en het netwerk.

De nieuwe opstelling die FIRMWARE ontwikkeld heeft, werkt volgens de ‘subscriptions’ methode. Sensoren die gewicht en temperatuur kunnen waarnemen staan nog steeds in verbinding met een PLC. Het verschil met de ‘polling’ methode bestaat eruit dat de PLC zélf beslist wanneer er, bij veranderende waarden, een update naar de Windows Service C# gestuurd moet worden. Ook wanneer de waarde van een sensor heel frequent zou veranderen, kan FIRMWARE deze beperken tot 1 update per 2 seconden mocht dit wenselijk zijn.

Lees het volledige artikel hier.


TIP: zoomfunctie Access

FIRMWARE houdt hun klanten regelmatig op de hoogte van toepassingen die hun werkwijze kunnen vereenvoudigen. Een tip die we deze keer meegeven, is een zoomfunctie in het tekstveld van Access.

Binnen elk tekstvenster kan er een zoomfunctie geactiveerd worden door gebruik te maken van de combinatie SHIFT + F2. Zo ontstaat er meer ruimte om uw tekst te typen. Hieronder geven we u alvast een voorbeeld waarbij we eerst in het tekstveld “description” geklikt hebben, nadien op SHIFT + F2 gedrukt hebben en vervolgens het uitgezoomde venster te zien kregen.