Onze Blog

0

Software op maat versus standaard software

Tegenwoordig stellen bedrijven zich niet zo zeer de vraag of ze al dan niet software nodig hebben om hun bedrijf te ondersteunen, maar wel of ze moeten opteren voor software op maat of standaard software.

Maar, hoe weet u nu of uw bedrijf voldoende baat heeft bij standaard software of u toch moet investeren in aangepaste software op maat oplossingen?

Standaard software oplossingen

In enkele jaren tijd werden er reeds honderden standaard softwarepakketten ontwikkeld. Ze lijken allemaal geautomatiseerde oplossingen aan te bieden voor uw bedrijf. Vele zijn zeer betaalbaar en gemakkelijk in gebruik. Er zijn echter meestal een aantal nadelen verbonden aan standaard software-oplossingen.

Zoals bij elk standaard softwarepakket, bent u verplicht om de regels en beperkingen te volgen. Een van de grootste nadelen van standaard software is de beperkte of onbestaande API’s. Een API is een Application Programming Interface. Dit is het mechanisme waarmee andere software kan interageren. Als uw standaard softwarepakket beperkte of onbestaande API mogelijkheden heeft, resulteert dit in het onvermogen om gegevens over meerdere systemen of netwerken te synchroniseren. Programma’s zoals Salesforce of Quickbooks laten bedrijven vaak op hun honger zitten, zelfs bij het gebruik van API’s. Als u geen toegang heeft of niet in staat bent om toegang te verkrijgen tot gegevens die u nodig heeft, dan is een standaard software-oplossing misschien niet de beste optie voor u.

Wanneer u voor “pre-built” software kiest, is het belangrijk om te weten dat u gebonden bent aan de frequenties van de software-updates. Dit geldt zowel voor de snelheid als de veiligheid. Hoe groter het bedrijf, hoe groter het doel voor hackers. Hoe kleiner het bedrijf, hoe minder middelen deze “pre-built” softwareleveranciers hebben om nieuwe functies te bouwen of snelheid te verhogen.

Software op maat oplossingen

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor software op maat in plaats van standaard software, is dat u precies krijgt wat u nodig heeft zonder compromissen te maken. Veel bedrijven uit diverse sectoren hebben nood aan het volgen (“tracken”), organiseren, rapporteren en veilig opslaan van klant- en personeelsgegevens op hun eigen platform. Software op maat is vaak de beste en meest zinvolle oplossing om aan al deze behoeften te voldoen.

Aangepaste software is ongetwijfeld een ideale oplossing voor bedrijven, maar vaststellen of het haalbaar is, is een andere zaak. Een investering zoals dit vraagt tijd om te plannen, om te ontwikkelen en te testen, en de lopende zaken te onderhouden. Op het eerste zicht kost software op maat meer dan standaard softwarepakketten. Niettemin dragen “pre-built” oplossingen meestal alternatieve kosten met zich mee.

Om te bepalen of software op maat de geschikte oplossing voor uw bedrijf is, stel uzelf dan volgende vragen:

  • Bestaat er al een oplossing die zal voldoen aan onze behoeften voor de manier waarop wij zaken doen?
  • In welk tempo zal ons bedrijf groeien de komende jaren en zal een standaard softwarepakket dan voldoen aan onze behoeften?
  • Hebben we voldoende tijd om onze software op maat te laten bouwen?
  • Hebben we voldoende kapitaal om onze software op maat te laten bouwen?
  • Hebben we een oplossing voor het hosten en onderhouden van onze nieuwe software?

Er zijn mogelijk nog vele andere vragen die u zich kunt stellen bij het nemen van een beslissing. Uiteindelijk hangt het vaak af van uw prioriteiten en plannen. Veel start-ups hebben de middelen niet om een maatoplossing te laten bouwen, waardoor ze vaak kiezen voor een standaard pakket en hopen dat ze het in de toekomst nog verder kunnen uitbouwen. Omwille van hun beperkte softwaremogelijkheden, kan het start-ups net belemmeren om sneller te groeien en succesvol te worden zoals gehoopt. Met modulaire, op maat gemaakt software-elementen kunnen dergelijke problemen vermeden worden.

Besluit

“Pre-built” software heeft zijn beperkingen en zal waarschijnlijk niet zo gemakkelijk en zo snel mee evolueren met uw bedrijf. Met uw eigen software op maat oplossing kunt u functies aanpassen die uniek zijn voor uw bedrijf, ondersteuning verbeteren en problemen snel verwerken,… zodat u met uw software op maat een concurrentieel voordeel bekomt ten opzichte van concurrenten die een standaard softwarepakket gebruiken.