Onze Blog

0

Bouwen versus kopen: wanneer kiest u beter voor software op maat?

Als CEO is het uitdagend om de balans te vinden tussen de onmiddellijke behoeften van uw bedrijf en de groei op lange termijn. Uitdagende vragen ontstaan, zoals de vraag of je op een agressieve wijze moet investeren in lange-termijn initiatieven of je genoegen neemt met de minder dure en meer conservatieve aanpak. De “bouwen versus kopen” beslissing is een significant voorbeeld van een beslissing waar veel bedrijven mee geconfronteerd worden wanneer ze hun software behoeften analyseren.

In eerste instantie starten vele bedrijven met een standaard softwarepakket omdat het snel en goedkoop is. Maar uiteindelijk vinden vele KMO’s dat een gebrek aan maatwerk leidt tot inefficiënte, handmatige processen die ze elke dag opnieuw moeten uitvoeren. Naarmate bedrijven groeien, worden deze uitdagingen groter en groter en is de schaalbaarheid ervan moeilijk te meten. Uiteindelijk zijn vele bedrijven genoodzaakt om te investeren in eigen software, zodat ze gemakkelijker en effectiever kunnen schalen. Bij nader inzien kunnen deze “trade-offs” veel eerder in de levenscyclus van het bedrijf plaatsvinden.

Het bouwen van aangepaste software kan een groot aantal voordelen teweegbrengen, maar bedrijven moeten deze strategie alleen nastreven als:

  • Betere software een concurrentievoordeel ten opzichte van uw concurrenten kan bieden
  • U de kosten van een eigen systeem kan verspreiden over een groot aantal klanten

Overweeg daarom de volgende vragen voordat u de keuze maakt tussen software op maat of standaard software:

Waarom zou u overwegen te investeren in software op maat?

Terwijl het bouwen van maatwerk software kostelijk is, kan het rendement op de investering (ROI) de moeite waard zijn. Bedenk echter dat er aanzienlijk veel energie, middelen en tijd moet worden besteed aan de ontwikkeling ervan. De taken die geassocieerd zijn met software op maat kunnen in eerste instantie ervoor zorgen dat standaard software een beter idee lijkt, maar er zijn verschillende redenen om dit te heroverwegen:

Standaard software kan niet voldoen aan elke behoefte.

Standaard oplossingen richten zich meestal op veel behoeften van de meeste bedrijven. Als uw bedrijf speciale behoeften heeft, dan kan aangepaste software deze noden beter invullen dan standaard software.

Standaard oplossingen zijn stug.

Standaard software staat niet toe om de functionaliteiten op een zinvolle manier aan te passen. Het kan moeilijk zijn om ingebouwde functie toe te voegen of af te trekken, wat leidt tot ofwel te veel of te weinig functies voor uw bedrijf.

Standaard software is mogelijk niet compatibel met andere programma’s.

Uw bedrijf kan beroep doen op “software A” voor één taak en “software B” voor het voltooien van een andere, verwante taak. Als de twee programma’s niet effectief communiceren, kunnen zij uw efficiëntie belemmeren. Als u uw eigen software op maat bouwt, kunt u dit integreren met een bredere set van API’s van verschillende software- en datapartners.

Waarom zou u overwegen om standaard software te gebruiken in plaats eigen maatwerk software?

In bepaalde omstandigheden kan standaard software de meer verstandige optie zijn. Kleinere bedrijven kunnen profiteren van deze optie door rekening te houden met volgende factoren:

Beperkt budget.

De kosten die samenhangen met het bouwen van software op maat kan een van de eerste en meest logische redenen zijn voor een bedrijf om deze optie te vermijden. Standaard oplossingen zijn goedkoper en kunnen daarom financieel gezien zinvoller zijn voor een bedrijf met een kleiner budget.

Gebrek aan technische vaardigheid.

Als u niet beschikt over een sterk software team met de nodige vaardigheden om deze aangepaste software te bouwen, kan het verstandig zijn om dit project uit te besteden aan professionele softwareontwikkelaars.

Gebrek aan tijd.

Het bouwen van software op maat vraagt veel tijd om het project met succes te voltooien. Bedrijven die geen tijd beschikbaar hebben, zouden het bouwen van software op maat niet onmiddellijk mogen nastreven.

Goede softwarepakketten zijn beschikbaar.

Als u een eenvoudige, courante business hebt, zijn er over het algemeen softwarepakketten beschikbaar die al hun doel bewezen hebben en die effectief kunnen zijn voor uw bedrijf.

Goede technologie is geen concurrentievoordeel.

Als u een eenvoudige, courante business hebt, zal het bouwen van een geweldige softwaretechnologie waarschijnlijk geen factor zijn die u onderscheidt van uw concurrentie. Daarenboven zal de software waarschijnlijk niet zorgen voor een hogere kwaliteit van uw diensten of producten (tegen een lagere kostprijs).

Hoe kan maatwerk software helpen om uw bedrijf te schalen?

Uw bedrijf is een dynamisch, snel evoluerende organisatie waardoor het zinvol is dat uw software zich aanpast en mee groeit met uw bedrijf en niet als statisch geheel achterblijft. Als u anticipeert dat uw bedrijf aan een snel tempo zal groeien, dan zijn er een aantal manieren waarbij software op maat kan helpen om uw bedrijf meer schaalbaar te maken:

Toegenomen productiviteit.

Programma’s die speciaal ontworpen zijn voor uw behoeften, kunnen uw team in staat stellen om sneller en slimmer te werken. U kunt één uitgebreid technologieplatform creëren in tegenstelling tot het gebruik van verschillende programma’s. Een geïntegreerd platform kan grote efficiëntiewinsten opleveren, aangezien alle gegevens op één plaats beschikbaar zijn en gebruikers niet hoeven te schakelen tussen verschillende programma’s als onderdeel van hun workflow.

Concurrentievoordeel.

Wanneer u zich baseert op deze standaard software-oplossing als uw concurrent, is het veel moeilijker om hem te overtreffen. Door uw eigen technologie te ontwerpen, die bij uitstek geschikt is voor uw specifieke bedrijfsvoering, kunt u een concurrentievoordeel bekomen ten opzichte van uw concurrenten. Dat voordeel groeit naarmate u meer investeert in uw eigen systemen.

Snellere reactietijd.

Om goede, aangepaste software te bouwen, moet u eerst een degelijke softwarepartner vinden. Van zodra het team (met interne en externe specialisten) samengesteld is, kunnen ze een verscheidenheid aan producten, gereedschappen en systemen uitbouwen. Als uw zakelijke behoeften veranderen en uw branche evolueert, bent u in staat om uw technologie strategieën snel om te schakelen. Dit kan het verschil betekenen tussen marktdominantie en economische veroudering.

Ondanks de initiële kosten is software op maat de moeite waard om middelen in te schakelen die het nodig heeft als u hoopt om een bedrijf van zinvolle omvang te bouwen. Het bouwen van uw eigen maatwerk software, die speciaal afgestemd is op de behoeften van uw bedrijf en gericht is op de schaalbaarheid en efficiëntie, kan het verschil betekenen tussen het aanbieden van een vercommercialiseerd product of dienst en het aanbieden van een zeer gedifferentieerd product of dienst voor een betere prijs.