Onze Blog

0

Wat is traceerbaarheid?

Traceerbaarheid is de mogelijkheid om productbatches en hun geschiedenis te achterhalen, dit door inzicht te krijgen in de hele of gedeeltelijke productielijn van grondstoffen. Deze grondstoffen doorlopen vele stappen, van transport naar opslag door verwerking naar distributie en verkoop (ketentraceering). Zelf intern in het verwerkingsproces alles kunnen volgen is een deel van traceerbaarheid.

Het wordt steeds belangrijker om de traceerbaarheid van producten en componenten tijdens en na de productiecyclus te verbeteren. Het is één van de belangrijkste overwegingen in het verbeteren van supply chain efficientie. Het goed kunnen traceren van producten in de supply chain verhoogt betrouwbaarheid, serviceniveau en helpt het reduceren van garantiekosten. Het goed kunnen traceren van producten is belangrijk wanneer men producten terug naar de fabrikant wil halen omdat er iets mis mee is. Efficiënt terughalen van producten is niet enkel een ethische kwestie. Traceerbaarheid heeft ook een economische overweging. De totale kosten bij een terugroepactie zonder traceerbaarheid zijn vele malen hoger dan wanneer er wel traceerbaarheid is:

Samengevat: – supply chain efficiëntie – betrouwbaarheid – serviceniveau – lagere garantiekosten – lagere kosten bij terugroepacties

 

 

tracering

Hoe wij garantiekosten drukken :

Bij een eventuele terugroepactie kunnen bij volledige traceerbaarheid de producten in de betreffende batch eenvoudig worden geïsoleerd. Eerst worden de eigen voorraad en de producten die bij de dealer staan “uit de schappen” gehaald. Daarna moeten de eindgebruikers op de hoogte worden gesteld. Een defect product kan het gevolg zijn van ontwerpfouten of van fouten in het productieproces. Bij ontwerpfouten moet het hele product teruggeroepen worden, maar fouten in het productieproces kunnen een kleine batch aangaan of zelfs één enkel product.

Wat zegt de wet over voeding tracering?

De Belgische wetgeving (opgelegd door de Europese Unie) rond voedselveiligheid en voedsel tracering is de laatste jaren fel aangescherpt. Zo zijn sinds januari 2005 alle producenten verplicht om over systemen en procedures te beschikken ten behoeve van de tracering van voedingsmiddelen, grondstoffen. Dit is in 2006 uitgebreid naar alle producten die in aanraking komen met de voedingsmiddelen, we denken dan bijvoorbeeld aan verpakking. Van diezelfde producten moet ook bekend zijn door wie ze zijn geleverd en wie ze ontvangen heeft.

Hoe tracering opzetten?

Firmware heeft deze vraag al met succes beantwoord bij de firma Verbau, VerBau is een jonge, dynamische producent van desserts. Doordat zij dagelijks bezig zijn met het verwerken van voeding en verpakkingen is een tracering systeem onontbeerlijk. In samenspraak met hen hebben wij gekozen voor zowel een voorwaartse als achterwaartse tracering.

Voorwaartse tracering

Bij een voorwaartse tracering kan van een grondstof achterhaald worden in welke eindproducten het overal aanwezig is. Dit is handig wanneer je een melding krijgt van een leverancier dat er iets mis is met een bepaalde productbatch. Dan is het mogelijk om via de tracering module de referentie van de productbatch in te geven en dan zal het systeem een lijst teruggeven met alle eindproducten waar deze productbatch werd gebruikt.

Voorwaartse tracering Voorwaartse tracering

In bovenstaand scherm kan je dus naast “Supplier Reference” de referentie van de productbatch van je leverancier opgeven. Daarna druk je bovenaan op Trace waarna hij je een lijst teruggeeft van alle paletnummers waar de grondstof in gebruikt is. Ook krijg je nog de levernota nummer, de klant, het afleveradres te zien welke handig is om de juiste personen te contacteren in geval van een probleem.

Achterwaartse tracering

Bij een achterwaartse tracering gaan we net het omgekeerde doen. Hierbij kunnen we van een eindproduct afleiden welke grondstoffen er in gebruikt werden. De meeste producten in de voeding zijn uniek te identificeren aan de hand van een houdbaarheidsdatum in combinatie met een extensie nummer. Deze combinatie kan gebruikt worden door de eindconsument om een probleem met het product te melden. Met enkel deze twee gegevens is het systeem in staat om uit te rekenen welke grondstoffen en verpakkingen gebruikt werden bij het produceren van dit artikel.

Achterwaartse tracering Achterwaartse tracering

In bovenstaand scherm zie je de implementatie van de achterwaartse tracering, hierbij geef je de houdbaarheidsdatum en de extensie van het artikel op . Daarna kan terug op Trace gedrukt worden, waarna men een lijst te zien zal krijgen van alle grondstoffen met nog extra informatie zoals: de leverancier, de leverancier referentie en de ontvangstnummer. Met deze gegevens kan je snel en correct de leverancier verwittigen.

Tracering bewijzen?

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) voert controles en analyses uit in verschillende fases van de voedselketen. Dus mocht je controle krijgen van de overheid en je hebt bovenstaand systeem of vergelijkbaar geïmplementeerd kan je op je twee oren slapen. Steeds meer klanten eisen daarentegen van hun leveranciers een bewijs waarbij ze voldoen aan een of meerdere standaarden in zake voedselveiligheid en voedsel tracering. De belangrijkste zijn BRC en IFS.

Conclusie

Ook de firma Verbau heeft beide audits laten doorgaan en zijn mede dankzij onze tracering module geslaagd voor zowel BRC als IFS en zijn in de hoogste punten categorie geëindigd! Daarom wensen ook wij Verbau en alle werknemers proficiat met het slagen van deze niet eenvoudige opdracht.