Onze Blog

0

Het ICT Jaarboek is uit

Elk jaar brengt Smart Business het ICT jaarboek uit met de laatste trends in bedrijfssoftware. Vandaag zoomen we in op de modules die het vaakst gebruikt worden bij de Belgische KMO’s namelijk: CRM, ERP, Accounting-toepassingen, Business intelligence en analytics.

Het start allemaal bij CRM

CRM staat voor Customer Relationship Management, wat zoveel wil zeggen als het beheren van uw prospecten en klanten contacten. Vorig jaar zag we een groei voor Teamleader maar dit jaar moeten ze een stap terug nemen naar 5% marktaandeel. Grootste stijger dit jaar zijn de maatwerkoplossingen (van 15% naar 19%) waardoor ze op een verdiende tweede plaats eindigen met een tevredenheid van 7,5/10, na Microsoft met een aandeel van 30% en de hoogste tevredenheid van 7,7/10.

En het leeft verder in het ERP

Wanneer je uw prospect hebt geconverteerd naar een klant, volg je de volgende processen best op in een ERP systeem. Hierin beheer je de aan-en verkooporders, stock, productie, leveringen en facturatie. Hier is de trend richting maatwerk al langer bezig en komen we uit op een historisch hoogte punten waarbij het ook voor de eerste keer  op de eerste plaats eindigt met een marktaandeel van 21%. Kort hierop volgen Microsoft (20%), SAP (18%) en Exact (6%).

Het visualiseren en analyseren van deze data doen we in BI

BI staat voor Business Intelligence, deze software laat u toe om uw data op een eenvoudige manier te analyseren en te visualiseren. Kopman is hier opnieuw Microsoft met zijn Power BI oplossing, gevolgd door SAP en maatwerk. Qua tevredenheid zit Microsoft op 8/10 wat bijzonder goed is, daarna volgt maatwerk met een 7,5 en SAP met een 7.

Eerste peiling voor boekhoudtoepassingen

Dit jaar wordt er voor het eerst gepeild naar het gebruik van boekhoudtoepassingen. Hier hadden we verwacht om veel pakketten aan de top te zien maar niets is minder waar, maatwerk domineert hier met een marktaandeel van 36% en een tevredenheidsscore van 7,6. De tweede en derde plaats is voor Exact 16% en Kluwer 11%.

Documenten sla je op in een DMS

DMS staat voor Document Management Systeem, dit is een systeem waarin je al uw documenten kan bewaren (Word, Excel, foto’s). Hier kan het niet anders dat Microsoft zijn koppositie behoud mede dankzij SharePoint en Office met een marktaandeel van 45% en een tevredenheid van 8/10! Op een afstand volgt maatwerk 15% en Oracle 7%.