Janssens AluSystems

Janssens AluSystems

Janssens Alusystems bouwt verder uit met maatsoftware van FIRMWARE.

Janssens Alusystems is een dynamische en vooraanstaande veranda constructeur, gevestigd in Lier. De onderneming is gespecialiseerd in aluminium veranda’s met hoge thermische isolatie, zwembad overdekkingen, aluminium orangeries en serres. Naargelang het bedrijf en het aantal projecten groeide, was bijkomende automatisering noodzakelijk om een goede opvolging en klantenservice te kunnen blijven verzekeren. In samenwerking met FIRMWARE heeft Janssens Alusystems vandaag een bedrijfssoftware oplossing op maat die geïntegreerd is met het B2B portaal van het bedrijf. 

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug naar 1946 waarbij Constant Janssens de schrijnwerkerij ‘Janssens’ opzette. Vanaf 1956 evolueerde het bedrijf van algemene schrijnwerkactiviteiten naar de constructie van ronde bogen, die in de serrebouw maar ook in sport- en fabriekshallen gebruikt werden. Hiermee vestigde de firma Janssens in die periode een sterke reputatie. Omwille van plaatsgebrek week de firma in 1960 uit naar nieuwe bedrijfsgebouwen aan de Mechelsesteenweg. Vanaf 1984 startte de exportactiviteit naar tal van Europese landen. De serres worden in bouwpakket gemaakt, waarbij 95% van de verkoop vooral bestaat uit export naar alle Europese landen, maar ook naar Japan en de Verenigde Staten. De Scandinavische landen behoren tot de grootste afzetmarkt van serres voor Janssens Alusystems. Voor verandaproducten richt Janssens zich voornamelijk naar de particuliere markt in België waarbij ze een totaalproject verzorgen: van voorbereidende werken tot afwerking.

Het bedrijf telt vandaag meer dan 50 werknemers. Peter Janssens, de IT-verantwoordelijke van Janssens Alusystems, omschrijft de belangrijkste troeven van het bedrijf : “Het ontwerp van de profielen voor zowel de serres als de veranda’s doen we zelf. We werken niet samen met een systeemleverancier. Ook de uitvoeringsfase van een project wordt door ons gestuurd. We hebben alles zelf in de hand: vanaf het ogenblik dat er een bouwvergunning wordt aangevraagd, tot de start van de grondwerken, tot en met de eindfase, namelijk de eigenlijke inrichting van de veranda. Onze serres zijn afgeleiden van de ‘professionele klassenbouw’. Het zijn betere en stabielere profielen waardoor we met onze kwaliteit toonaangevend zijn.”

De IT-situatie

In het verleden was er weinig sprake van automatisering. Het bedrijf beschikte over een apart softwareprogramma voor planning en stockbeheer: een basistoepassing met weinig aanpassingsmogelijkheden. Gezien de twee productgroepen een andere procedure vergen voor dossieraanmaak waren er heel wat manuele handelingen in het programma nodig om dossiergegevens te registreren, bij te houden of aan te passen. “Naargelang het bedrijf en het aantal projecten groeide, was bijkomende automatisering noodzakelijk om een goede opvolging en klantenservice te kunnen blijven verzekeren. We waren dan ook op zoek naar een softwareoplossing die kon uitgroeien naar een toepassing die de ganse firma kon helpen ondersteunen”, legt Peter Janssens uit.

Janssens Alusystems selecteerde het softwareconcept FirmWare van FIRMWARE als best passende toepassing. Vooral de verhouding prijs/kwaliteit, de eenvoudige opbouw, aanpasbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van de FirmWare omgeving gaven de doorslag.

In 2005 begon FIRMWARE met de eerste fase van het project. Globaal dossierbeheer en een geautomatiseerde planningstool waren het beginpunt van de volledige oplossing. In nauwe samenwerking met de plannings- en dossierverantwoordelijke werd een eerste versie opgebouwd die het oude programma verving. De nauwe samenwerking is van uiterst belang tijdens de implementatie van de FirmWare business softwaretoepassing en resulteert in een softwarepakket dat volledig is afgestemd op de behoeften en de noden van de klant.

Software met heel wat mogelijkheden

“Het is belangrijk dat onze IT-partner onze visie begrijpt, vertrouwd is met onze doelstellingen, de verschillende taken en onze bedrijfswoordenschat begrijpt, om zo bedrijfssoftware te leveren die onze specifieke activiteit weerspiegelt”, zegt Peter Janssens. Met de nieuwe planningsmodule is er minder kans op fouten bij de invoer van gegevens. De capaciteiten van de ploegen worden automatisch vrijgemaakt en automatisch ingevuld op basis van capaciteit die zelf is gekozen voor een bepaalde periode. Indien er zich problemen voordoen bij de planning van het bouwproces van een veranda dossier wordt dit automatisch gerapporteerd aan de planningsverantwoordelijke.

FIRMWARE brengt voortdurend aanpassingen aan die het gebruiksgemak verhogen. Met de laatste uitbreiding hebben we een stevige stap vooruit gezet. Onze B2B-website is volledig geautomatiseerd en uitgebreid met een webshop. Dealers kunnen hun serre volledig samenstellen via de webshop en de bestelling wordt in het softwarepakket gelezen. Het volledige dossier wordt opgebouwd met alle gegevens die de klant zelf heeft ingevoerd. Aan alle productieartikelen zijn er ploegen gekoppeld dus er is meteen een link tussen de bestelling en de planning. “Op het ogenblik dat een klant een bestelling heeft geplaatst en het dossier wordt ingelezen, dan hebben we meteen een volledig planningsoverzicht in het FirmWare systeem. Dankzij de voortdurende uitbreidingen aan het FirmWare pakket zijn we een stuk productiever geworden. Vooral de grote snelheid van het pakket en de gemakkelijke interface dragen daartoe bij. Als een gebruiker een dossierscherm opent, krijgt hij onmiddellijk een overzicht van het totale project. Hij/zij heeft alle dossiergegevens, tekeningen, offertes, facturen, glasbonnen,… op één scherm ter beschikking”, vertelt Peter Janssens.

“Daarnaast is alle bedrijfsinformatie centraal opgeslagen en zijn er tal van nieuwe mogelijkheden om managementinformatie uit het systeem te halen. Een concreet voorbeeld is het planningsrapport: dit rapport zorgt voor een automatische herberekening van de planning, waar alle verschuivingen op vermeld zijn. Zo hebben we dagdagelijks een duidelijk overzicht van de projecten die ingepland geweest zijn, de projecten die opgeschoven zijn en kunnen we gemakkelijk gepaste acties ondernemen. Met de software van FIRMWARE beschikt Janssens Alusystems over een softwaretoepassing met een duidelijk groeipad”, legt Peter Janssens uit.

Benieuwd wat FIRMWARE voor uw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

    Uw naam *

    Uw Email *

    Onderwerp

    Bericht